luni, 28 decembrie 2009

Ingeri si demoni - Dan Brown

Mi-am pierdut vreo 3 nopti ca sa termin aceasta carte. Nu mai retin exact dar cred ca in 3 nopti pierdute pana pe la ora 3 noaptea am reusit sa termin cartea. Descrierea care mi-a facut-o o prietena despre carte era urmatoarea: "e vorba despre dedesupturile de la vatican, sigur are sa iti placa". Intotdeauna m-au atras controversele, cartile sf dar nu cele exagerate, suspansul (ceea ce te face sa nu lasi cartea din mana), neprevazutul (ceea ce te face sa ai la sfarsit sentimentul ca ai citit o carte buna). Am mai auzit pe cineva spunand: "Nu stiu cat de adevarata e fictiunea lui Brown, dar totusi m-a facut sa imi pun intrebari legate de LCH-ul astora". Evident fictiunea nu e adevarata, are doar un sambure de adevar, la fel ca si in cartea lui Brown. Toate monumentle si institutiile sunt realea. Faptele sunt doar imaginatia scriitorului. Nu putem noi sa spunem ca asa ceva s-ar putea intampla. In primul rand de unde ar avea Brown acces la asemenea informatii si plus de asta, nu inteleg de ce multa lume are rezerve fata de proictul LCH. Acolo sunt om multime de oameni de stiinta, credeti ca v-a fi planeta rasa de om? Sa fim serios, cred ca ar trebui sa va faceti griji de alte actiuni ale omului.

Acum sa trec la actiunea cartii, insa nu inainte de a face referire in doua propozitii si la filmul cu acelasi nume. Am citit si alte carti care au fost ecranizate, de asemenea am vazut si filmele. Sincer am ramas cu un gust amar, merita sa cititi cartiele nu sa spuneti "ce rost are sa citesc daca pot sa ma uit la film", pai are, cartea e mult mai captivanta, regizorul filmului a facut nenumarate comprmoisuri, insa nu pot eu sa conving pe nimeni, pentru ca la fel eram si eu. Doar daca veti citi imi veti da dreptate.

Cartea se invarte in jurul lui Robert Langdon si a Vittoriei Vetra. Vittoria este fica lui Leonardo Vetra, impreuna descoperind in mare secret antimatieria. Tatal Vittoriei este ucis, fiind furat un esantion din aceasta antimateria, de o straveche societate secreta, Iluminatii. Un container cu aceasta antimateria e plasata sub Vaticant, oridinul iluminatilor avand ca scop distrugerea bisericii catolice. Langdon impreuna cu Vittoria pornesc intr-o cursa contracronometru pentru gasirea antimateriei. Care era asezata intr-un container special unde un camp magnetic o tinea la o distanta sigura de peretii containerului, deoarece antimateria in contact cu materia ar provoca o explozie uriasa. Timpul pentru care containerul poate fi independent este de 24 de ore, astfel ca timpul celor doi este extrem de scurt. In timpul actiuni mor oameni nevinovati in final cel in care Langdon avea incredere, s-a dovedit a fi in spatele tuturor intamplarilor.

Nu va spun mai multe, cititi cartea. Merita!

5 comentarii:

  1. Ai spus bine fara prea mult science fiction , o carte care te duce cu gandul la un posibil sambure de adevar la o posibila intamplare , in plus inveti multe din cartile sale , multe detalii , conceptii si structuri . Toate cartile scrise de Dan Brown prind la public pentru ca se refera la societati care ar putea avea asemenea momente , un pic halucinant dar merita. Mi-a placut mult Conspiratia , iar Fortareata Digitala a fost pe masura . Bafta la citit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Zici ca merita citita si Fortareata Digitala?

    RăspundețiȘtergere
  3. o sa vezi ca merita din plin . Continutul cartii se caracterizeaza prin rasturnari de situatie , drama , frica , bucurie , iubire , si nu in ultimul rand Tehnologie. O carte foarte buna pentru tinerii din ziua de azi care deja sunt captivati de fenomenul computer dar nu-numai acestia si iar ajung la ceea ce am zis , Dan Brown te duce in universul , in galaxia cunoasterii unor elemente unice si naturale . Bafta la citit.
    PS: Daca te apuci de o carte a lui Dan Brown trebuiesc citite toate cartile scrise de el , eu mai trebuie sa citesc Simbolul Pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai am citit pana acum codul, ingeri si demoni, si acum citesc conspiratia. Toate foarte reusite.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit codul lui da vinci si ingeri si demoni, dintre cartile lui Dan Brown. Foarte captivante. Filmul la codul lui da vinci m-a dezamagit foarte tare. Dealtfel asa se intampla mereu atunci cand intai citesc cartea, apoi vad filmul. Filmul intotdeauna este mult mai putin cuprinzator :)

    RăspundețiȘtergere